VARFÖR

JÄVLA, SVÄRIGA

SVORDOMAR?

 

KALENDERJÄVULEN BÖRJADE MED MENINGSLÖSA PEPPIGA UTTRYCK. UNDER ARBETETS GÅNG STÄLLDE JAG FRÅGAN PÅ SOCIALA MEDIER »CARPE DIEM, STYRKE­KRAM ETC, VILKET GÅR DU IGÅNG PÅ?« MIN KOLLEGA ANNA BLOMQUIST SKREV ETT KONKRET SVAR: SKÄRP DIG FÖR I HELVETE FÖR FAN! (MARS MMXX).

DÄR VAR KALENDERN. JAG HAR ALLTID GILLAT ATT SVÄRA, OFTA TILL MIN NÄRHETS FÖRBANNELSE.

KALENDERJÄVULEN SÄLJS ALLTID MED XIII MÅNADER. OM DU KÖPER DEN I APRIL, RÄCKER DEN TILL APRIL ÅRET DÄRPÅ. FORMATET MED LÖSA A3 ARK GÖR DET ENKELT ATT ALLTID HA NYA FRÄSCHA SVÄRORD.

 KALENDERJÄVULEN UTGÅR FRÅN DEN NYA TIDEN (GREGORIANSKA) SOM INFÖRDES I SVERIGE 1753. DET VAR DÅ VI FICK FAST DATUM FÖR VÅRDAGJÄMNING OCH SKOTTÅRET REGLE­RADES TILL VART FJÄRDE ÅR. INNAN VI HADE EN KALENDER I SVERIGE, HADE VI EN KALENDER I SVERIGE — DEN SAMISKA. DE KÖRDE TRETTON MÅNADER PÅ ETT ÅR. ANTALET XIII ÄR EN ÖDMJUK HYLLNING TILL SAMERNA!

      ÅR 113 E.KR. SEGRADE ROMAR­RIKET ÖVER MESOPOTAMIEN OCH TVINGADE SIG SJÄLVA ATT MEJSLA IN TRIUMFEN PÅ TRAJANUSKOLONNEN (NÄRA VÄRLDSIMPERIET ROM). KALENDERJÄVULENS TYPSNITT OCH FORM ÄR VALDA FÖR ATT VÄRLDENS ALLA SVÄRORD ÄR VÄRDA VÄRLDENS ALLA KUKFALLOSMARMORINSKRIPTIONER SOM FINNS. OCH HAR FUNNITS. DET IKONISKA TYPSNITTET ANVÄNDS ÄN IDAG, EFTERSOM DEN HAR EN INNIHELVETE FIN SYMMETRI OCH BALANS. ATT SVÄRA I MONUMENTALSKRIFT TILLIKA MAJUSKELN TILLIKA VERSALER ÄR JÄVLIGT SKÖNT. DET ÄR SOM ATT SVORDOMAR ÄR GJORDA FÖR STORA BOKSTÄVER.

KALENDERJÄVULEN GER DIG MÖJLIGHET ATT FRITT ATT VÄLJA DINA EGNA HÖGTIDSDAGAR OCH MARKERA MED DIN FAVORITKULÖR. DU KAN FIRA DIN NAMNSDAG VARENDA DAG. GÖR VAD DU VILL, DET ÄR DIN KALENDERJÄVULEN.

 

KALENDERJÄVULEN

FÖR FEMINIST-AS, GUBB-JÄVLAR

OCH HEN-SKITAR

 

LILIAN BÄCKMAN / TRANSIT STOCKHOLM MMXVIII