VARFÖR SVÄRORD?

Det började med en kalender­idé med meningslösa peppiga uttryck. Under arbetets gång ställde jag frågan på Facebook »Carpe diem, styrkekram etc, vilket går du igång på?  Å vad jag vill veta.« Min kollega Anna Blomquist gav mig ett konkret svar med Skärp dig för i helvete för fan! (mars MMXX). Där var min kalender­idé. Jag har alltid gillat att svära, ofta till min närhets förbannelse.

Kalenderjävulen säljs alltid med XIII månader. Om du till exempel köper den i april, räcker den till april året efter. Formatet med lösa A3 ark gör det enkelt att alltid ha nya fräscha svärord.

Kalenderjävulen utgår från den nya tiden (gregorianska) som infördes i Sverige 1753. Det var då vi fick ett fast datum för vårdagjämning och skottåret reglerades till vart fjärde år. Innan vi hade en kalender i Sverige, så hade vi redan en kalender i Sverige, den samiska. De körde tretton månader på ett år. Kalenderjävulens XIII månader en sån jävla ödmjuk hyllning till samerna!

Typsnitt och form är vald för världens alla satans svärord är värda världens alla kukfallos-marmor-inskriptioner som finns. Och har funnits. År 113 e.J. (e.Kr.) segrade romarriket över Mesopotamien och var då tvungna att hackade in allt på Trajanuskolonnen nära världsimperiet Rom.

Typsnittet är ikoniskt och används än idag eftersom den har en innihelvete fin symmetri och balans. Att svära i monumental­skriften tillika majuskeln tillika versaler är jävligt skönt. Det är som att svordomar är gjorda för STORA BOKSTÄVER.

De traditionellt röda dagarna är inte markerade. Det står dig fritt att välja dina egna högtidsdagar och markera med din egna favoritkulör. Och du kan fira din namnsdag varenda dag. Gör vad du vill, det är din Kalenderjävulen.

KALENDERJÄVULEN FÖR FEMINIST–AS, GUBB­JÄVLAR OCH HEN—SKITAR