BÖCKER .AF .BÄCKMAN

»gå dit där det brinner!« 

Alla levande människor har en brand inom sig. Det brukar vara ett ställe där det gör extra ont när man petar på och i det. Ett ställe där starka upplevelser stannar kvar och brinner. 

Man behöver inte vara superduktig på svenska ordböjelser och pronomen. Man behöver inte vara ett dugg duktig över huvud­taget, all
 subjekt-skit och prekuluratourom är redaktören eller förläggarens yttersta ansvar. Det enda man behöver för att kunna skriva en text, är att kunna sätta ord på den eld som rasar.

Gå dit där det brinner! är ett uttryck av Gro Dahle ♥

ANNELIE HENRYSSON

I ärlighetens namn handlar det om tre sagor och läsaren ska väl åtminstone ha fyllt 15 år för att förstå twisten med dem. Det är Lilian Bäckman som vänt upp och ner på tre klassiska sagor i boken »Tre feministiska sagor«.

Tänk om fler vågade snurra till storyn
2017–03–25
BORN TO BE WILD! DEN 8 MARS 2017 sparkade sig TRE FEMINISTISKA SAGOR sig ut i världen. eN TJOCK BILDERBOK PÅ PIPPIS FÖRLAG, SÅKLART.

Tre feministiska sagor är en bok för både födda och ofödda feminister. I modern tappning serveras vi tre välkända sagor, här med namnen Curl-Lock, Systrarna Brrr och Rosa rosen. En bok full av humor, kamplust och en och annan groda. Vart tar alla prinsar vägen? Kan det ha något med de tre rara tanterna i det lilla huset i skogen att göra? Kommer förbannelsen som Rosa rosen fick på sin första födelsedag att besannas? Och vad händer med mannen som försöker locka med sig den vassaste systern Brrr under bron? Dessa frågor får svar när Lilian Bäckman tar oss med till de feministiska sagornas förlovade land.

OM DU VILL BEHÅLLA KLASSIKERNA I SOCKRIGARE FORMAT BÖR BOKEN UNDVIKAS. SAGORNA BLIR ALDRIG MER DESAMMA.
DRÖMBIBLAN
2017–03–08
BOKEN KAN KANSKE OCKSÅ FUNGERA SOM ETT DISKUSSIONS-UNDERLAG I SKOLOR OCH VÄCKA DISKUSSION OM MAKT, KÖN OCH BERÄTTANDE.​
SOFIA SJÖ
2017–03–08
FOLKSAGANS URSPRUNGLIGA GRYMHET HAR BÄCKMAN BEVARAT, ANNARS HAR HON VARIT BEFRIANDE RESPEKTLÖS I SINA TOLKNINGAR. ​
2017–03–08

CECILIA KÖLJING

I vår familjekonservativa tid kan jag längta efter skildringar om kärlek som går bortom den heterosexuella kärnfamiljen. Här bryter Lilian Bäckman ny mark.

Varför gör man skillnad på sorg och sorg?
2011–10–27
DEN 16 ZEPTEMBER 2000 FÖDDES KATTEN ZEB MACAHAN. EXAKT SAMMA DATUM FAST XI ÅR ZENARE FÖDDES MANDARINSTUNDER, PÅ DET NUMERA IKONISKA BOKFÖRLAGET X-PUBLISHING.

Får man sörja en katt på samma sätt som en människa?Debuterande Lilian Bäckman tar sig från Bukowskis via Barbados till Rik-Ica och Zebbenskogen för att leta efter Zeb Macahan, avlivad katt, kontorist och evighetsinspiratör. Skriven i dagboksform med utgångspunkt i författarens liv bjuder Mandarinstunder på vardagsnoteringar, associa­tion­er och språkliga krumsprång i en stil som påminner om så vitt skilda författare som Maja Lundgren och Vicky Myron. Så har du aldrig tidigare läst om sorg. Och nej, att vara ledsen är inte en psykisk sjukdom.

SUMMAN BLIR ÄNDÅ ATT DET HÄR ÄR EN NÖDVÄNDIG OCH VACKER LITEN BOK FÖR DE MÅNGA DJURÄGARE SOM HYST SIN SORG I DET FÖRDOLDA.
CONNY PALMKVIST​
2011–10–13
Som beskrivning av ett sorgeår – ett helt år dominerat av sorgearbete – är Lilian Bäckmans ”Mandarinstunder” exemplarisk
JAN ARNALD
2011–10–04
DET ÄR EN KNAPPT UTHÄRDLIG, LITE NAIV OCH STUNDTALS MODIGT SKRIVEN BOK, OM EN SORG SOM SÄLLAN FINNER RIKTIG SOCIAL ACCEPTANS.
IDA SÄLL
​ 2011–10–07​