TRE FEMINISTISKA SAGOR

BORN TO BE WILD! DEN 8 MARS 2017 SPARKADE TRE FEMINISTISKA SAGOR SIG UT I VÄRLDEN. EN TJOCK BILDERBOK PÅ PIPPIS FÖRLAG, SÅKLART.

Tre feministiska sagor är en bok för både födda och ofödda feminister. I modern tappning serveras vi tre välkända sagor, här med namnen Curl-Lock, Systrarna Brrr och Rosa rosen. En bok full av humor, kamplust och en och annan groda. Vart tar alla prinsar vägen? Kan det ha något med de tre rara tanterna i det lilla huset i skogen att göra? Kommer förbannelsen som Rosa rosen fick på sin första födelsedag att besannas? Och vad händer med mannen som försöker locka med sig den vassaste systern Brrr under bron? Dessa frågor får svar när Lilian Bäckman tar oss med till de feministiska sagornas förlovade land.

låna på bibblan

media från bloggaR, tidNingar och bibliotek

ZIDSEL, 2017-05-19
Betyg: 4 av 5
KLASSISKA SAGOR I MODERN TAPPNING

När jag såg att vi hade Tre feminist­iska sagor skriven och illustrerad av Lilian Bäckman kunde jag inte låta bli. Tre feministiska sagor bygger på tre kända sagor; Bockarna Bruse, Törnrosa och Guldlock. Min person­liga favorit blev Brudarna Brrr som bygger på Bockarna Bruse. Det tre starka tjejer som vågar vara sig själva och tar ingen skit från den snygga, men äckliga man som vaktar bron. Jag gillar att alla tre sagorna har samma budskap. Ta ingen skit och stå upp för dig själv.

Tre bra själ till att läsa Tre feminist­iska sagor är: För det första gillar jag när klassiska berättelser får nytt liv, för det andra gillade jag omslaget och för det tredje är de berättade ur ett feministiskt perspektiv. Lilian Bäckman använder ett riktigt schysst sätt att illu­strera både frustra­tion och styrka. Hennes illu­strationer är lika berättande som texten, vilket gör att hon inte behöver skriva läsaren på näsan. Detta gillar jag.

LITTERATURMAGAZINET, MARIA SIDÉN, 2017–03-22 
»HON VAR ÄR SÅ VACKER, MEN ALLDELES FÖR UNG, JAG SKULLE KUNNA VARA HENNES FAR. JAG VILL ÄGA HENNE!«

Tre feministiska sagor är sagor med mycket attityd och stänk av sam­hälls­kritik … Utmanar en hel hop normer. Genus, ålder, hur fula gubbar ska se ut till och med en antydan till pedofili.

ENKÖPINGS BIBLIOTEK, TOWE
2019-02-22
TVIVLAR DU PÅ ATT DU SJÄLV SKULLE KUNNA RITA BERÄTTEL­SERNA SOM SERIER PÅ DITT EGET SÄTT?

Här är boken för dig. Bläddra, fnissa och inspireras. Bockarna Bruse, Törnrosa och Guldlock i galet friare tappningar. Lilian Bäckman öppnar alla fördämningar om hur saker bör vara, böcker och teckningar.

ÅBO UNDERRÄTTELSE, SOFIA SJÖ
2017–05–07
VEM ÄR DEN FÖR? HUR SKA DEN LÄSAS? HUR KAN DEN ANVÄNDAS?

För föräldrar kan berättelserna kanske väcka tankar kring hur sagor kan berättas på olika sätt och hur könsstereotyper kan utmanas.

BLEKINGE LÄNS TIDNING,
ANNELIE HENRYSSON
​2017–13-25
TÄNK OM FLER VÅGADE SNURRA TILL STORYN.

I ärlighetens namn handlar det om tre sagor och läsaren ska väl åt­min­stone ha fyllt 15 år för att förstå twisten med dem. Det är Lilian Bäckman som vänt upp och ner på tre klassiska sagor i boken »Tre feministiska sagor«.

Bokprovning 2018 SVENSKA BARNBOKSINSTITUTET

HEMMATYCKARNA TYCKER TILL